Βιογραφικό

Σύμβουλος/Ψυχοθεραπευτής (συνθετικό μοντέλο)

Ειδικός Εκπαιδευτικός - Συγγραφέας

Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής PET (Parent), TET (Teacher), Be Your Best - GTI (Gordon Training International) & Terrific Toddlers.

Συνεργάτης της Evalion (Επαγγελματικός Προσανατολισμός εφήβων και Συμβουλευτική Καριέρας ενηλίκων).

Ο Νίκος Τομαράς ξεκίνησε τις σπουδές του με τα παιδαγωγικά, συνέχισε στη Νομική Σχολή αλλά δεν την τελείωσε ποτέ καθότι τον κέρδισε η αγάπη του για τα παιδιά επιλέγοντας να δουλέψει ως δάσκαλος στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Μετά τη μετεκπαίδευσή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ειδικεύτηκε σε προγράμματα διάγνωσης και αποκατάστασης Ειδικών Μαθησιακών Διαταραχών.
Ακολούθησε το μεταπτυχιακό του στο University of East London (MA Counselling and Psychotherapy).

Ασχολείται με τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές (Νοητική Αδυναμία, Διαταραχές της Επικοινωνίας, Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας, Ειδική Μαθησιακή Διαταραχή, Κινητικές Διαταραχές, Άλλες Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές) περίπου τριάντα χρόνια.
Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα για τη διάγνωση και αποκατάστασή τους, όπως επίσης και σε ομάδες παραγωγής αποκαταστασιακού και εκπαιδευτικού υλικού.
Έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα, ενώ η μεταπτυχιακή του έρευνα έχει τίτλο:
«Κατανοώντας σε βάθος το βίωμα του πατέρα με παιδί διαγνωσμένο με μαθησιακές δυσκολίες στο δημοτικό σχολείο».

Έχει παρουσιάσει τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών σε συνέδρια και συχνά συμμετέχει σε ημερίδες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γονέων, εκπαιδευτικών, φοιτητών, ιατρών και άλλων ειδικοτήτων που ασχολούνται με το παιδί.

Από τις θέσεις του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Δυσλεξίας,
του επιστημονικού συνεργάτη του Κέντρου Ψυχολογικών Μελετών,
του μέλους του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Έρευνας και Μελέτης Δυσκολιών Μάθησης,
του μέλους της Εταιρείας Ειδικής Παιδαγωγικής Ελλάδος και
της Εταιρείας Μελέτης της Ανάπτυξης Παιδιών και Εφήβων
έχει υπηρετήσει και υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια τον χώρο αυτό.

Με συναντήσεις υποστήριξης και εποπτείας συμβάλλει σε μια στοχευμένη και εξατομικευμένη καθοδήγηση όλων όσων συνειδητοποιούν ότι η αποτελεσματικότητα περνά μέσα από την προσωπική ανάπτυξη, ανατροφοδότηση και ενίσχυση των δεξιοτήτων και γνώσεων που κατέχουμε ήδη. Συνεργαζόμενος με κοινωνικές δομές όπως τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης (ΟΚΠΑ) ως Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας υποστηρίζει την προσπάθεια του Συμβουλευόμενου να αλλάζει και να ζει με ένα λειτουργικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Με τη βοήθεια ψυχομετρικών εργαλείων των Σειρών Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας EvCareer της Evalion στηρίζει τον επαγγελματικό προσανατολισμό μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη συμβουλευτική καριέρας σε φοιτητές, ανέργους και άτομα που αναζητούν εργασία, αλλά και σε ήδη εργαζόμενους.

Ως πιστοποιημένος συνεργάτης του Οργανισμού Gordon Hellas και εκπαιδευτής PET (Parent), TET (Teacher), Be Your Best του GTI (Gordon Training International) και Terrific Toddlers συμβάλλει στη δημιουργία δυνατών σχέσεων ανάμεσα στο παιδί, τον γονιό και τον εκπαιδευτικό, που βοηθούν στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων και την υγιή ανάπτυξη του παιδιού, με σεβασμό στην προσωπικότητά του. Διδάσκει στον καθένα πώς θα αναλάβει την ευθύνη για να γίνει πιο αποτελεσματικός στη σχέση του με τους άλλους, δεξιότητες διεκδίκησης αναγκών, διαχείρισης του άγχους και σχεδιασμού για την επίτευξη των προσωπικών στόχων.

Με το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα (ΕΑΓ) οι γονείς μαθαίνουν συγκεκριμένες δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης των συγκρούσεων, που απαιτούνται για τη δημιουργία και τη διατήρηση αρμονικής σχέσης με τα παιδιά τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Με το Εργαστήριο Αποτελεσματικού Δασκάλου (ΕΑΔ) οι δάσκαλοι αποκτούν δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων που είναι απαραίτητες για να αναπτύξουν ποιοτικές σχέσεις με τους μαθητές τους.

Με το Εργαστήριο Αποτελεσματικής Επικοινωνίας (ΕΑΕ) οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν δεξιότητες επικοινωνίας και αποτελεσματικούς τρόπους να διεκδικούν τις ανάγκες τους, οδηγώντας στη βελτίωση των συντροφικών, οικογενειακών, φιλικών και εργασιακών τους σχέσεων.

Με το Εργαστήριο Υπέροχα Νήπια οι γονείς παιδιών ηλικίας 0-4 ετών στηρίζονται σημαντικά στις καθημερινές δυσκολίες με τα παιδιά τους. Εκπαιδεύονται σε ένα πρόγραμμα διαπαιδαγώγησης βασισμένο στη θετική (μη τιμωρητική) πειθαρχία και σύμφωνο με τις αρχές ανατροφής ισχυρού δεσμού. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη, καθώς τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού επηρεάζουν καταλυτικά την εξέλιξή του και θέτουν τα θεμέλια για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.